top of page

Leerdoel: Mijn kennis op het vlak van Google Analytics en Google Data studio verbreden en toepassen,  zodat ik uiteindelijk bij mijn afstudeerstage hierin al meer expertise heb opgedaan dan menig ander student. 

Waarom heb ik voor dit leerdoel gekozen?

Aangezien ik momenteel de marketing kant op wil gaan is het nodig om mijn kennis te verbreden wat betreft Search Engine marketing. Dit betekent tevens ook direct dat ik wil gaan afstuderen bij een marketing bureau of bij een internationaal bedrijf op de marketing afdeling. Wanneer ik laat zien dat ik al waardevolle kennis bezit, zal de kans groter zijn dat ik word aangenomen t.o.v. andere studenten.  In de toekomst heb ik de ambitie om uiteindelijk een marketingbureau voor mezelf te beginnen, dus dan is dit ook direct waardevolle kennis die ik dan later kan toepassen op mijn klanten. Momenteel beheers ik al de kennis om een website te bouwen en de basis om deze ook te optimaliseren. Maar graag wil ik deze kennis verbreden, zodat ik na het behalen van mijn leerdoel ook echt meer expertise heb dan menig ander student.

Wat is mijn doelstelling voor dit leerdoel?

Mijn doel is dat ik meer kennis op doen over de nieuwe ontwikkelingen wat betreft SEO, omdat digitale marketing zicht steeds door blijft ontwikkelen, is mijn kennis inmiddels al weer achterhaald van wat ik de voorgaande jaren heb geleerd. Zo wil ik meer kennis op doen over Google Analytics 4, hiervan de mogelijkheden ontdekken en ervaring op doen met Google Datastudio. Daarnaast wil ik ook een opzet maken waarin de belangrijkste inzichten voor het bedrijf worden gemeten vanuit Google Analytics 4 en hiervan een rapportage maken op Google Datastudio. Dit betekent dat ik een opdracht zal uitvoeren voor een echt bedrijf, waarvoor ik dan uiteindelijk visuele rapportage oplever waarin de belangrijkste inzichten uit Google Analytics terug komen in een overzichtelijk dashboard. Wanneer dit uiteindelijk is gelukt, dan heb ik mijn doelstelling behaald.
 

Heb ik mijn doelstelling behaald?

Ik heb nieuwe kennis opgedaan over Google Analytics 4 en Google Datastudio. Momenteel ben ik in staat om te werken in de nieuwe editie van Google Analytics, Google Datastudio en heb ik geleerd om met Google Tag Manager te werken. Ik merk dat ik best handig ben geworden met het opstellen van rapportages in Google Datastudio en dat ik dit ook leuk vind. Doordat ik al deze nieuwe kennis heb opgedaan en dit ook mijn doelstelling was, kan ik overtuigend zeggen dat ik het heb behaald. Tevens zal ik deze nieuwe kennis ook weer toe kunnen passen na het afstuderen.

Mijn actie's:

Actie 1: Een bedrijf zoeken waarvoor ik Google Analytics 4 mag installeren.
Actie 2: Belangrijkste inzichten opstellen voor het bedrijf, welke dingen willen ze meten en vinden ze interessant om te weten.
Actie 3: Kennis op doen over Google tag manager en vervolgens de koppeling maken voor dit bedrijf.

Actie 4: Kennis opdoen over Google Analytics 4, hoe kan ik dit installeren op een website?
Actie 5: Kennis op doen over Google Datatudio en uiteindelijk een dashboard creëren waarin de belangrijkste inzichten terug komen. 


 

 

Bewijslast:

Evaluatie actie 1: (een bedrijf zoeken waarvoor ik Google Analytics 4 mag installeren)
 
Ik heb contact gelegd met mijn oude stage bedrijf genaamd SuperCleaners om deze opdracht uit te voeren. Daar heb ik op de sales afdeling gewerkt en ik heb navraag gedaan wat ze momenteel al met Google Analytics hebben gedaan. Hieruit blijkt dat er al wel een koppeling is van hun eigen website naar Google Analytics, maar dit dit nog de oude versie van Google Analytic is. Zelf vonden ze het interessant om gebruik te maken van de vernieuwde plug-in versie en hiervan een rapportage te ontvangen in Google Datastudio. Wat betreft Google Datastudio was er nog geen kennis aanwezig bij SuperCleaners. Zo heb ik een afspraak ingepland met de eigenaar van SuperCleaners en hebben tijdens dit gesprek alvast bepaald welke inzichten Michael belangrijk zou vinden om terug te laten komen in het dashboard van Google Datastudio. 

 
 

Evaluatie actie 2: (belangrijkste inzichten opstellen voor het bedrijf, achterhalen welke dingen ze willen meten en wat ze interessant vinden)
 
Zo heb ik vooraf in een gesprek met de eigenaar van SuperCleaners Michael afgesproken welke dingen ze willen meten. Uit dit gesprek bleek dat Michael graag inzicht zou willen krijgen in de volgende dingen:
 

  • Welke pagina’s worden het best bezocht en hoelang blijven de bezoekers hier?

  • Op welke manier komen bezoekers terecht op onze pagina?

  • Welke pagina’s worden er veel bezocht en waar haken mensen juist af?

  • Wat zijn de demografische kenmerken van de bezoekers op de website

  • Hoeveel mensen klikken er op een telefoonnummer, e-mail adres of downloaden de product catalogus?

Als ik terug ga reflecteren op dit gesprek, ben ik erachter gekomen dat ik het leuk vind om mee te denken met deze zo'n vraagstuk en het mij ook oprecht ook leuk lijkt om klanten contact te hebben. Dit zijn dingen die mij liggen, omdat ik het leuk vind om te luisteren en uiteindelijk samen tot een besluit te komen. Wat ik hier van heb geleerd is dat ik de klant moet laten uitpraten en zijn wensen/behoeftes moet zien te achterhalen. Daarnaast heb ik ook gedaan aan verwachtingsmanagement, omdat ik zelf natuurlijk nog niet alle kennis bezit over Google Analytics 4, heb ik hem niet de garantie gegeven of er uiteindelijk alle informatie inzichtelijk worden. Wel heb ik aangegeven dat ik me best zou doen, om alles inzichtelijk te maken. Ik merkte dat ik dit voornamelijk zelf fijn vond, omdat ik hierdoor geen loze beloftes doe. 
 

Evaluatie actie 3: (Kennis op doen over Google tag manager en vervolgens de koppeling maken voor dit bedrijf.)
 
Al snel kwam ik erachter toen ik de Google Analytics 4 wilde installeren en koppelen aan de website van Supercleaners, dat dit niet zomaar ging. Het is namelijk noodzakelijk om kennis te bezitten over Google Tag Manager. Google Tag Manager is een gratis tool waarmee je tags op uw website kunt beheren en gebruiken zonder daarvoor een code te hoeven bewerken. Na zelf wat instructie videos te bekijken kwam ik hier helaas niet aan uit. Dit vond ik zelf een enorme tegenvaller, waardoor ik dit werk een weekje heb uitgesteld. Dit was natuurlijk niet heel handig van mij, maar uiteindelijk heb ik besloten om hier alsnog even vaart achter te zetten. Dit was ik natuurlijk verplicht aan mijn opdrachtgever en mezelf. Toen heb ik besloten om een cursus van de Google Analytics academy te beginnen, genaamd de basis beginsels van Google Tag Manager. 

- Wat heb ik gedaan?
 

Tijdens de cursus Google Tag manager heb ik de 4 hoofdstukken doorlopen. Ieder hoofdstuk bestond uit 4 lessen. Uiteindelijk werd er in hoofdstuk 1 veel informatie gegeven hoe je Google Tag Manager kunt instellen. Dit werd heel makkelijk weergegeven in korte instructievideo’s. Waar ik in eerste instantie op vast liep, was dat ik het tracking id niet gevonden kreeg. Uiteindelijk werd alles stap voor stap uitgelegd, waar je de benodigd heden kon vinden. Zo heb ik tegelijkertijd tijdens het maken van de cursus, de tag geïnstalleerd.

Daarnaast heb ik de overige 3 hoofdstukken, ook op mijn gemakje doorlopen. Dit ging over de mogelijkheden van Google Analytics 4 en hoe je bepaalde dimensies en triggers kan instellen.

- Hoe heb ik dit gedaan?

Ik heb de 4 hoofdstukken van deze cursus doorlopen. De cursus bestond uit instructie videos die je helpen met het oefenen van het programma. Daarnaast wordt er ook uitgelegd in de vorm van een tekst. Hierdoor was alle informatie snel te vinden. Dit heb ik ervaren als een prettig manier van leren, want ik vind het fijn om interactief dingen te oefenen voordat ik de toe kan passen.

- Wat heb ik ervan geleerd? 

Uit deze cursus neem ik mee dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is om Google tag codes te importeren. Daarnaast kan je Google tag codes ook weer gebruiken om meer data te achterhalen. Vooral met het activeren van Triggers en Dimensions kun je specifieke acties uitlezen van de websitebezoeker. Daarnaast ben ik er ook achter gekomen hoe je verschillende webpaginas kunt samenvoegen in een rapport, dit heet domain tracking. Al met al vond ik dit een zeer leerzame cursus, die we tot mijn verbazing niet alleen meer inzichten heeft gegeven over Google Tag Manager, maar ook over het inzetten van triggers en dimensions van Google Analytics 4. Nu ben ik ook tijdens deze cursus er achter gekomen hoe ik een conversie instel, zo kan ik nu namelijk wanneer iemand een keer klikt op het telefoonnummer van de website, dit laten tellen als conversie.

Certificaat afronden cursus

De manier van lesgeven tijdens de cursus. (dit word in een demoversie gedaan) 

Tag Manager geinstalleerd

Evaluatie actie 4: (installeren van Google Analytics 4) 

Om Google Analytics 4 te installeren met behulp van Google Tag Manager heb ik een Tutorial gekeken. Ik had natuurlijk al kennis opgedaan over Google Tag Manager, dus hier was ik al bekend mee. Dit was een hele duidelijke instructie video waarin alles stap voor stap werd uitgelegd. Zo heb ik een property aangemaakt in de Google Analytics-interface. Hierin heb ik een aantal standaard instellingen moeten toepassen zoals: taal, tijdzones en in welke landen SuperCleaners het meest actief is. Daarna was het nodig om de data stream te configureren. Dit is heel simpel, je noteert wat op wat voor database je draait. In mijn geval is dit HTTPS/ dus gewoon een webpagina. Wanneer je heel deze fase bent doorlopen krijg je een Measurement ID toegekend, deze ID moet je dus weer plakken in Google Tag Manager, wanneer je dit hebt gedaan heb je dus Google Analytics 4 geinstalleerd met Google Tag Manager. 
 
Persoonlijk was dit niet echt een hele moeilijke stap. Met de juiste instructies ben ik deze fase makkelijk doorlopen. Hierdoor kreeg ik dus al vrij snel nieuwe data binnen betreft het webverkeer op de website van SuperCleaners. Het ging me goed af om tijdens de instructies de stappen direct te doen en de video even te pauzeren. Dit is een manier die voor mij goed werkt, omdat ik op deze manier geen stappen vergeet in het proces. 
 

Google Analytics gekoppeld

TUT Google Analytics 4 installeren

Evaluatie actie 5: Kennis op doen over Google Datatudio en uiteindelijk een dashboard creëren waarin de belangrijkste inzichten terug komen. 

Google Datastudio is een programma waarmee je heel gemakkelijk andere Google bronnen kunt importeren en daar vervolgens een rapportage van maakt. Er zijn een aantal templates opgesteld die handig zijn om mee starten, zo heb ik de Search Console template gebruikt. Daarnaast heb ik ook geleerd dat je bronnen kunt importeren, zoals Instagram ADS of Hubpot contacts. Dit was voor mij opdracht niet van toepassing, maar in de toekomst weet ik wel hoe dit werkt. Vervolgens heb ik op basis van de vragen die ik samen met Michael heb opgesteld de belangrijkste filters aangezet en deze weergegeven in diagrammen grafieken of tabellen. Het is mogelijk om met parameters en segmenten te specificeren welke data je inzichtelijk maakt. Uiteindelijk heb ik een Dashboard gemaakt waarin overzichtelijk antwoord wordt gegeven op de inzichtvragen die ik samen met Michael heb opgesteld.

Persoonlijk heb ik dit ervaren als een zeer leerzame reis. Momenteel weet ik hoe ik Data vanuit Google Analytics kan implementeren in Google Data Studio. Wel wil ik mezelf nog wat meer verdiepen, om hier een wat zakelijker en mooier rapport van te maken. Maar de basiskennis beheers ik nu zeker, want ik ben bekwaam met dit programma en kan de benodigde data die ik wil laten zien ook echt tonen. 
 

Dashboard Google Datastudio

Google Datastudio Tutorial

Feedback gesprek met Michael.

Aangezien ik in principe een zelfstandig project heb gedaan voor het bedrijf SuperCleaners m.b.t. marketingactiviteiten ben ik ook wel benieuwd hoe Michael mijn functioneren heeft ervaren. Daarom heb ik besloten te vragen om hierop feedback te geven.







 

bottom of page