top of page
Leerdoel: Kennis opdoen over gesprekstechnieken en deze kennis daadwerkelijk toepassen om een gesprek te beinvloeden
Waarom heb ik voor dit leerdoel gekozen?
Tijdens mijn stage zal ik een 2 dagen in de week meedraaien met de sales afdeling. Aangezien ik ook daadwerkelijk op pad zal gaan met de account manager is het voor mij een meerwaarde voor mezelf om te verdiepen in de verschillende gesprektechnieken die er allemaal zijn. Persoonlijk denk ik dat er meer is dan vooraf goed inlezen en de behoefte van de klant te achterhalen. Zelf vind ik het belangrijk om gesprekstechnieken te leren die relevant zijn om tijdens een sales gesprek toe te passen.
Wat is mijn doelstelling voor dit leerdoel?
Mijn doelstelling voor dit leerdoel is om verschillende gesprektechnieken te leren om deze vervolgens toe te passen tijdens gesprekken die ik zal hebben met klanten tijdens mijn stage. Daarnaast wil ik graag vaardigheden ontwikkelen om een gesprek ook daadwerkelijk te kunnen beinvloeden.
Heb ik mijn doelstelling behaald?
Persoonlijk vind ik dat ik mijn doelstelling heb behaald. Ik heb meer geleerd over gesprekstechnieken en om deze ook daadwerkelijk toe te passen. Voor mijn gevoel heb ik het gesprek met Gerben ook op zekere hoogte kunnen beïnvloeden aan de hand van de literatuur die ik heb bestudeerd. Kortom ik ben tevreden met de gemaakte progressie
Mijn actie's
Actie 3.1 Artikels en video's bekijken over welke verschillende
gesprekstechnieken je allemaal kan toepassen tijdens een salesgesprek (10 uur)
Actie 3.2 De opgedane kennis toepassen tijdens gesprekken (5 uur)
Totale tijdsinvestering leerdoel: (15 uur)
Bewijslast
Reflectie actie 3.1: (Artikels en videos bekijken over welke verschillende gesprekstechnieken je kan toepassen tijdens een sales gesprek )
Ik heb tijdens deze video geleerd om je bericht met zoveel mogelijk kracht te laten overkomen je zelf ook overtuigd moet zijn van de boodschap. Daarnaast is het ook belangrijk om andere te laten inzien dat je argumenten kloppen. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen laten zien aan de hand van bewijs materiaal. Zo raakt de persoon die tegenover je zit overtuigd van je verhaal, omdat je het versterkt met bewijslast. Daarnaast is het goed om om wel de juiste balans hierin te vinden. Zo moet je je grenzen kennen en zeker niet door drammen. Wanneer je aan het drammen bent heeft dit een averechts effect en zal de persoon tegenover je juist wantrouwen. Daarnaast is het goed om een helder betoog te kunnen houden waarin je vooral gezamenlijke belangen benoemt. Tevens moet je ook meelevend zijn met de persoon tegen over je en laat je zien dat je je kan verplaatsen in zijn gedachte.
Reflectie actie 3.1: (Artikels en videos bekijken over welke verschillende gesprekstechnieken je kan toepassen tijdens een sales gesprek )
Tijdens het lezen van dit E-book heb ik geleerd dat je non-verbale communicatie minstens zo belangrijk is als je verbale communicatie. Zo is het belangrijk wanneer je je boodschap meer kracht wilt geven je handen te gebruiken. Want met non verbale communicatie kan je je boodschap versterken. Daarnaast is het ook belangrijk om altijd geinteresseerd te blijven tijdens een gesprek. Laat dus regelmatig een teken van leven zien doormiddel van een knikje te geven. Daarnaast moet je ook niet achter over gaan leunen, maar bij wijze van spreken op het puntje van je stoel gaan zitten. Hiermee laat je blijken dat je geinterreseerd bent. Wat betreft lichaamshouding is het belangrijk om een open houding te geven. Dit zal de sfeer van het gesprek positief beinvloeden. Zorg ervoor dat je armen los van elkaar houdt, hiermee straal je uit dat je open staat om te luisteren. Daarnaast is het ook belangrijk om oogcontact te maken, anders kom je juist over als een onbeleefd iemand. Een handige tip die ik ook heb geleerd uit dit e-book is om niet te veel aarzeltaal je gebruiken. Hiermee wordt bedoeld woorden als: eventjes, een beetje, een stukje, eigenlijk, best wel. De reden waarom je deze worden niet moet gebruiken is omdat dit je verhaal minder sterk laat overkomen.
Reflectie actie 3.2: (De opgedane kennis toepassen tijdens een gesprek )
Bij de start van het gesprek wilde ik meteen actief en geïnteresseerd overkomen met actuele informatie. Zo vroeg ik aan hem of hij thuis werkt, hoe het met hem ging en wat zijn hobby's zijn. Door deze vragen te stellen probeerde ik een klik te maken zodat eventuele spanning direct verdwenen zijn. Door deze tactiek toe te passen kwam het gesprek meteen goed op gang. Daarnaast probeerde ik ook meteen een open houding aan te geven, dit heb ik gedaan door actief mee te luisteren met het gesprek en te letten op mijn non verbale communicatie. Zo gebruikte ik hand gebaren en probeerde ik geïnteresseerd over te komen. Nadat we de introductiefase waren gepasseerd werd het tijd om vragen te stellen over de inhoud.
Bij het stellen van vragen in de inhoudsfase heb ik er goed opgelet om vooral open vragen te stellen. Zo stelde ik vragen als, wat zijn je ambities, welke specialiteiten beheers op je online marketing gebied en op welke wijze benader je klanten. Door het stellen van open vragen merkte ik dat het gesprek lekker vloeiend verliep en dat ik meteen veel informatie te weten kwam van de persoon tegenover me. Door de tips die in de literatuur zijn gegeven kon ik hier ook perfect LSD op toepassen en de 'waarom' vraag stellen.
Conclusie: door deze call te houden heb ik toch wel weer wat meer ervaring op kunnen doen met gesprekken voeren. Uiteindelijk is het wel gelukt om het gesprek te beinvloeden, dit komt omdat ik stiltes heb kunnen vermijden of heb kunnen tackelen door gewoon over een ander onderwerp te gaan praten, daarnaast vond ik dat de overgang ook vloeiend verliep. Al met al ben ik zeker tevreden.
bottom of page